USDCAD Analisa Fundamental Harian 22 Feb 2016

0 2

Dollar CAD melonjak lebih 130 pips Jumaat lalu, untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.3845 sebelum menutup sekitar paras C$1.3770; setelah angka inflasi Amerika Syarikat dilaporkan lebih baik dari jangkaan, dengan inflasi teras meningkat dari 0.1% kepada 0.3%, berbanding jangkaan 0.2%. Namun secara keseluruhan, inflasi masih pada sifar, walaupun ianya lebih baik dari -0.1% pada sebelumnya.

Di pasaran Kanada, jualan runcit Disember dilaporkan jatuh dari 1.7% kepada 2.2% dibawah sifar dan pasaran hanya menjangkakan kejatuhan sebanyak 0.7% dibawah sifar. Jualan teras juga disemak lebih rendah kepada 1% daripada 1.1%, serta jatuh lebih rendah kepada 1.6% dibawah sifar pada kali ini.  Pasaran hanya menjangkakan kejatuhan sebanyak 0.5% dibawah sifar.

Walaubagaimanapun, angka inflasi Kanada agak baik dengan peningkatan daripada -0.5% kepada 0.2% berbanding jangkaan sifar.  Inflasi teras juga lebih baik, meningkat 0.3% daripada -0.4%, berbanding  jangkaan pada 0.2%. Agak mengejutkan apabila jualan runcit Kanada jatuh, walaupun pada musim perayaan Krismas lalu.  Namun, penganalisis melihat faktor cuaca yang tidak menentu sebagai punca kejatuhan.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa