USDCAD Analisa Fundamental Harian 22 Mac 2016

0 3

Dollar CAD terus memacu naik untuk hari kedua Isnin semalam, lebih 110 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.3100 sebelum menutup sekitar paras yang sama; setelah spekulasi kegagalan rundingan OPEC untuk menghadkan pengeluaran minyak bagi menstabilkan harga komoditi tersebut, berlegar-legar dalam pasaran.

Minyak yang merupakan antara eksport Kanada yang terbesar, adalah nadi utama ekonomi Kanada yang telah banyak melabur dalam industri minyak dan gas sejak sedekad lalu.  Walaupun Kanada bukanlah anggota OPEC, ia adalah pengeluar kelima terbesar dunia dengan kapasiti sekitar 4.4 juta tong sehari di belakang China yang mengeluarkan sekitar 4.6 juta tong sehari.

Laporan bajet tahunan Kanada yang bakal dilaporkan awal pagi esok, bakal menjadi tumpuan penganalisis dalam mendapatkan halatuju Dollar Kanada selanjutnya.  Ramai penganalisis berpandangan, bajet defisit yang dirancang oleh Perdana Menteri Kanada yang baru, Justin Trudeau akan melemahkan Dollar Kanada, ekoran pinjaman yang akan memberati dasar fiskal sedia ada. Walau bagaimanapun, ia juga bergantung kepada berapa besar jumlah pinjaman yang dirancangkan.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa