Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 24 Mei 2016

USDCAD Analisa Fundamental Harian 24 Mei 2016

Dollar CAD terus memacu naik lebih 70 pips Isnin semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.3172 sebelum menutup sekitar paras C$1.3140; setelah Dollar Kanada terus lemah dengan kesan kebakaran yang masih memberat sepenuhnya ekonomi domestik. Harga minyak dan emas yang diniagakan lebih rendah semalam, juga mempunyai kesannya terhadap Loonie.

Sejak beberapa hari lalu, pasaran telah didorong oleh reaksi kepada minit mesyuarat FOMC Federal Reserve AS bulan April yang menunjukkan kenaikan kadar yang mungkin datang pada pertengahan bulan Jun, menurut Philip Peterson, ketua strategi pelaburan di Manulife Investments. “Saya rasa ini adalah mungkin hanya sedikit pemulihan dari beberapa hari yang lalu yang menjadi sedikit negatif selepas tindak balas kepada minit-minit mesyuarat Feds,” kata Peterson.

Beliau berpendapat Feds lebih cenderung untuk menaikkan kadar apabila ia bermesyuarat pada akhir bulan Julai, memandangkan betapa dekatnya mesyuarat FOMC pada 14-15 Jun dengan referendum ‘Brexit’ pada 23 Jun yang akan menentukan sama ada UK akan keluar atau kekal dari Kesatuan Eropah. Loonie sedang menghadapi tekanan daripada kebangkitan Dollar AS berikutan berita kenaikan kadar dari Feds.

Walau bagaimanapun, itu tidak mungkin untuk terus mengheret Loonie yang sensitif kepada harga komoditi ke bawah, menurut Peterson. Walaupun kontrak minyak mentah Julai turun 26 sen AS pada sekitar $48.40 setong, Peterson berkata prospek jangka panjang adalah lebih positif. Anggaran konservatif untuk harga minyak adalah sekitar $55 setong pada masa tertentu pada tahun ini, yang seharusnya juga meningkatkan nilai Loonie.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!