USDCAD Analisa Fundamental Harian 27 Jan 2016

0 5

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-018

Dollar CAD kembali merudum lebih 275 pips Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.4045, sebelum menutup sekitar paras C$1.4110; setelah spekulasi pasaran terhadap ransangan tambahan dari China, Jepun dan Euro-Zone, membantu sokongan belian untuk matawang komoditi. Kanada yang merupakan pengeluar minyak mentah ke-5 terbesar dunia, telah menyaksikan kejatuhan harga minyak sejak dua tahun lalu, dan mula gusar tentang pekembangan ekonominya.

Walau bagaimanapun, beberapa siaran data positif pada akhir minggu lepas, membantu Dolar Kanada bangkit lebih 1% berbanding rakan sejawatanya Dollar Amerika Syarikat.  Menurut data rasmi yang dikeluarkan oleh Statistik Kanada Jumaat lalu, terdapat peningkatan kejutan dalam jualan runcit Kanada. Jualan runcit teras juga meningkat kepada angka pelarasan bermusim sebanyak 1.1%, satu peningkatan besar daripada 0.0% yang dicatatkan pada bulan sebelumnya.

Jumaat ini pasaran menantikan laporan GDP Kanada yang dijangka bertambah baik dari sifar kepada 0.3% walaupun indeks harga bahan asas dijangka kekal pada 4% dibawah sifar.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa