Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 27 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-017

Dollar CAD berada dalam dagangan ‘sideway’ dengan pergerakan sekitar 65 pips Isnin semalam, dari paras tertinggi harian sekitar 1.3185 ke serendah 1.3120, sebelum menutup lebih rendah dari pembukaan; setelah Dollar kehilangan momentum apabila laporan jualan rumah baru AS mengecewakan pasaran dengan hanya 468 ribu buah rumah dijual berbanding jangkaan 546 ribu.

Di pasaran komoditi, harga minyak dan emas terus merosot selepas pengumuman daripada People Bank of China (PBoC) bahawa ia telah mengurangkan kadar kepada serendah 4.35% berkuat kuasa serta-merta.  The PBoC menjelaskan bahawa penurunan 25 mata asas adalah ekoran fakta, bahawa penurunan dalam kadar kenaikan harga di China yang telah menyebabkan inflasi CPI tidak sejajar dengan kadar pertumbuhan negara.

Masa pengumuman PBoC yang dibuat pada pertengahan malam itu, selepas pasaran ekuiti Shanghai tutup; menyebabkan beberapa pelabur melihat ia sebagai langkah panik. Walau bagaimanapun, kebanyakannya melihat ia sebagai tidak cukup berani untuk menghentikan ekonomi China dari mengalami ‘pendaratan keras’.  Pelonggaran dasar kewangan China itu membantu sokongan untuk matawang berasaskan komoditi termasuk Dollar Kanada.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!