Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 28 Mac 2016

USDCAD Analisa Fundamental Harian 28 Mac 2016

Dollar CAD berada dalam dagangan ‘sideway’ Jumaat lalu, dengan pergerakan sekitar pips dari paras tertinggi harian sekitar C$1.3285 ke serendah C$1.3225, sebelum menutup sekitar paras C$1.3267; setelah pasaran berada dalam dagangan tipis ekoran kebanyakan negara yang bercuti sempena ‘Good Friday’.

Di pasaran Kanada, Dewan Negara Kanada menyalahkan kejatuhan harga minyak yang berterusan untuk penurunan nilai matawangnya, dan berkata kadar pertukaran yang rendah telah menyebabkan kesan yang pelbagai termasuk harga import yang lebih tinggi dan perkembangan drastik dalam industri pelancongan dan pembuatan.

Dolar Kanada, yang berada pada pariti dengan Dollar AS pada tahun 2013, telah kehilangan sekitar 25% daripada nilainya sejak itu, berikutan kejatuhan harga minyak. Kejatuhan 10% harga minyak biasanya menyebabkan dolar Kanada jatuh antara tiga dan lima sen, menurut Jawatankuasa Senat Tetap Perbankan, Perdagangan dan Perdagangan Kanada dalam laporannya.

Laporan itu menyenaraikan kesan negatif daripada matawang yang lemah, dengan berkata bahawa pengguna Kanada membayar antara 30% ke 40% lebih banyak untuk barangan buatan Amerika Syarikat kerana susut nilai matawangnya. Harga buah-buahan dan sayur-sayuran segar juga meningkat sebanyak 13% antara November 2014 dan November 2015.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!