USDCAD Analisa Fundamental Harian 29 Jan 2016

0 2

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-020

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Khamis semalam, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar C$1.4120 ke serendah C$1.3945, sebelum menutup sekitar paras C$1.4025; setelah harga minyak melonjak dan emas turun, pasca mesyuarat FOMC Federal Reserve AS. Spekulasi tentang kerjasama pemotongan bekalan dari Russia dan OPEC, sedikit sebanyak membantu sokongan belian untuk Loonie.

Nasib Dollar Kanada selanjutnya dipengaruhi oleh harga minyak dan mineral. Statistik Kanada meletakkan sumbangan minyak, gas dan perlombongan ke dalam ekonomi Kanada sebanyak 27% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP). Ia juga merupakan komponen yang paling tidak menentu kerana harga barang-barang lain yang tidak mungkin berubah banyak. Ini adalah kerana penilaian mereka tidak menghadapi faktor-faktor harga yang sama dalam industri minyak.

Kanada merupakan antara pengeluar minyak terbesar dunia selain Russia, yang tidak menganggotai OPEC, dan banyak bergantung kepada sektor minyak, gas, dan pelombongan untuk menjana ekonominya.  Kejatuhan harga minyak sepanjang 2 tahun lalu, telah memaksa Bank of Canada menurunkan kadar sebanyak dua kali pada tahun lepas, untuk menurunkan kos pinjaman dan pelaburan.  Hari ini Kanada bakal melaporkan GDP yang dijangka bertambah baik dari sifar kepada 0.3% dan AS pula bakal melaporkan GDP yang dijangka kuncup dari 2% kepada 0.8%.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa