USDCAD Analisa Fundamental Harian 29 Mac 2016

0 0

Dollar CAD jatuh lebih 115 pips Isnin semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.3165 sebelum menutup sekitar paras C$1.3185; setelah tumpuan bagi kebanyakan pelabur adalah mengenai peristiwa-peristiwa di Eropah, di mana serangan yang membunuh sekurang-kurangnya 30 orang di Brussels, meningkatkan kebimbangan bahawa perdagangan global, pelancongan dan sentimen boleh diganggu oleh keganasan.

Peristiwa tersebut membayangi dokumen bajet persekutuan Kanada yang menunjukkan bahawa Ottawa merancang untuk defisit lebih C$30 bilion pada tahun ini, demi untuk merangsang pertumbuhan ekonominya. “Bajet itu pada dasarnya mengesahkan bahawa kerajaan akan menjalankan defisit yang besar untuk beberapa tahun akan datang bagi menyokong ekonomi,” menurut ahli ekonomi BMO, Sal Guatieri dalam laporannya.

Perbelanjaan defisit sering dilihat sebagai berita baik untuk ekonomi Kanada. Tetapi ada yang mengatakan bahawa rancangan perbelanjaan Ottawa mungkin tidak merangsang ekonomi sebanyak yang diharapkan, dengan ahli ekonomi Nomura, Charles St-Arnaud yang menyatakan bahawa “keseimbangan antara peningkatan pelaburan dalam infrastruktur dan kredit cukai, cenderung untuk membawa kesan perangsangan daripada langkah-langkah baru, yang boleh menjadi lebih rendah.”

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa