Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 5 Jun 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-017

Dollar CAD terus menokok lebih 65 pips untuk mencapai paras tertinggi sekitar 1.2505 Khamis semalam, sebelum menutup sekitar paras 1.2500; setelah Dollar terus mendapat permintaan terkesan dari tuntutan pengangguran AS yang lebih baik, pada 276 ribu berbanding jangkaan 280 ribu dan 284 ribu pada sebelumnya. Walaupun index Ivey PMI Kanada juga meningkat jauh lebih baik, dari 58.2 kepada 62.3 berbanding jangkaan 55.1; ia tidak mendorong pembelian lebih banyak Dollar Kanada.

“Trajektori eksport minyak mentah adalah penting kerana, dalam jangka masa sederhana, Dollar Kanada adalah 93% berkait dengan terma-terma dagangan Kanada dan seterusnya, adalah berkait rapat dengan harga minyak mentah – CAD adalah ibarat anjing yang sedang di rantai,” menurut Kevin Hebner, ketua strategi pertukaran asing di JPMorgan Chase & Co.

Dalam satu laporan matawang, Royal Bank of Canada menjangka “loonie” akan jatuh kepada lebih 76 sen pada suku ketiga.  Bank Perdagangan Imperial Kanada pula meramalkan kejatuhan 79 sen menjelang akhir tahun ini, dan Bank of Nova Scotia adalah hampir dengan kira-kira 79.5 sen.  Tidak ketinggalan, Societe Generale mengunjurkan ia akan berada di antara 77 sen ke hampir 78 sen pada bila-bila masa dari sekarang.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!