Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 7 Oct 2015

trade-forex-malaysia-canada-usd

Dollar CAD terus merudum untuk hari kelima berturut-turut, 105 pips Selasa semalam untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.3025 sebelum menutup sekitar paras 1.3035; setelah CAD mendapat sedikit kekuatan ekoran harga minyak dan emas yang berpegang kepada kenaikan mereka. Dolar Kanada mengukuh berbanding kebanyakan mata wang utama dalam sesi Asia semalam, di tengah-tengah kenaikan harga minyak mentah; selepas Rusia memberi isyarat bahawa ia mahu bertemu dengan OPEC dan negara bukan OPEC untuk membincangkan keadaan pasaran minyak global selepas penurunan besar tahun ini.

Di pasaran Amerika Syarikat, indeks bukan perkilangan ISM yang telah dilaporkan lebih rendah daripada jangkaan, menjadikan kenaikan kadar pada bulan ini sangat tidak mungkin. ISM berkata indeks bukan perkilangan menurun kepada 56.9 pada September daripada 59.0 pada bulan Ogos, walaupun bacaan melebihi 50 menunjukkan pertumbuhan dalam sektor perkhidmatan.  Ahli ekonomi menjangkakan indeks itu jatuh kepada 58.0.

Sementara itu, pasaran saham meningkat berikutan kenaikan semalaman di Wall Street dan pasaran Eropah, di tengah-tengah harapan baru bahawa Federal Reserve AS akan melambatkan kenaikan kadar. Kestabilan harga komoditi dan berita tentang 12 negara Pasifik Rim yang telah menandatangani perjanjian perdagangan Trans Pasifik juga merangsang selera terhadap risiko.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!