Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 8 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-006

Dollar CAD melonjak lebih 200 pips Jumaat lalu, untuk ke paras tertinggi harian sekitar C$1.3920 sebelum menutup sekitar paras C$1.3915; setelah laporan data pekerjaan AS didapati lebih baik dari data pekerjaan Kanada.  Walaupun angka NFP pada 151 ribu adalah lebih rendah daripada 189 jangkaan dan 262 ribu pada sebelumnya, kadar pengangguran pada 4.9% lebih rendah dari 5% pada sebelumnya, adalah lebih baik dari jangkaan.  Pada masa yang sama, pertumbuhan upah yang naik kepada 0.5%, adalah lebih baik dari jangkaan 0.3% dan sifar pada sebelumnya.

Di pasaran Kanada pula, 5,700 pekerja dilaporkan hilang pekerjaan berbanding pertambahan sebanyak 5,200.  Angka ini jelas jauh meleset dari pertambahan pekerjaan sebanyak 22,800 pada sebelumnya. Kadar pengangguran pula dilaporkan meningkat kepada 7.2% daripada 7.1% pada bulan sebelumnya. Pada masa yang sama, harga minyak mentah yang tidak menentu dipasaran komoditi menyebabkan Loonie kehilangan sokongan belian.

Hari ini Kanada bakal melaporkan angka permit bangunan untuk dibina, yang dijangka meningkat sebanyak 5% berbanding kejatuhan 19.6% pada bulan sebelumnya.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari AS hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!