Share This Post

Uncategorized

USDJPY Analisa Fundamental Harian 1 Dec 2014

yen-usd

Dollar Yen meningkat kepada kadar lebih tinggi pada akhiran minggu lepas untuk didagangkan sekitar 118.19 ketika Dollar Index meningkat kepada 88.19 dengan sokongan OPEC untuk tidak mengurangkan output pengeluaran harian bagi mengawal kejatuhan harga minyak. Minyak mentah dan minyak gred brent jatuh lebih $5 kedua-duanya. Kejatuhan harga ini adalah baik untuk import Jepun yang sangat bergantung kepada sumber minyak luar untuk aktiviti ekonominya. Data bulanan Jepun yang amat memberangsangkan kecuali jualan runcit yang lebih buruk dari jangkaan, menandakan masalah ekonomi dari sudut kepenggunaan yang akan terus menghantui kerajaan Jepun.

Yen terus melemah untuk bulan November dengan kejatuhan sekurang-kurangnya 1.6% berbanding 16 matawang lain dengan spekulasi BoJ yang akan terus melemahkan Yen untuk merangsang ekonominya. Petunjuk utama harga menokok 2.9% pada Oktober berbanding setahun lalu, bersamaan dengan peningkatan 0.9% apabila kesan kenaikan cukai pada April lalu dikecualikan. Jualan runcit jatuh 1.4% berbanding September, lebih dari 0.5% yang dijangkakan oleh bancian Bloomberg News.

Peningkatan produksi yang lebih dari jangkaan menunjukkan ketinggian daya saing dikalangan pengusaha dan pengeksport, berbanding penyusutan perbelanjaan isirumah Jepun kesan dari kelemahan nilai Yen. Perdana Menteri Abe telah mengarahkan persediaan untuk pakej ransangan ekonomi seterusnya apabila beliau bertanding untuk pilihanraya pada 14 Dec ini.

Share This Post

Beliau adalah Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung Moshed.com setiap bulan. Follow beliau di FB personal beliau - Klik Sini

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!