Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 11 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-10

Dollar Yen terus merudum untuk hari kelapan berturut-turut Rabu semalam, lebih 200 pips untuk ke paras terendah harian sekitar ¥113.10, sebelum menutup sekitar paras ¥113.30; setelah pasaran Jepun bercuti Rabu semalam, sempena Hari Perbankan Jepun. Namun itu tidak menghalang pelabur daripada memberikan reaksi kepada kelemahan awal dalam pasaran ekuiti global dan persediaan untuk keterangan daripada Pengerusi Feds, Janet Yellen awal pagi tadi.

Yen Jepun terus mengukuh pada awal sesi, selepas beberapa indeks saham Asia Pasifik jatuh mendadak. Di Australia, Indeks S&P/ASX 200 hilang 1.50% untuk didagangkan sekitar 4,766.40 mata. Di Jepun, Indeks Nikkei 225 jatuh 4.0% dan di Singapura, Indeks Straits Times jatuh 2.08%. Yen mendapat manfaat kerana ia adalah matawang pembiayaan. Selepas berdagang lebih rendah sehari sebelumnya, Dollar AS kini mula kukuh terhadap Yen Jepun, selepas pasaran ekuiti AS kembali pulih.

Di pasaran Amerika Syarikat, Pengerusi Federal Reserve Janet Yellen, dalam keterangannya kepada kongres AS semalam, mengakui bahawa terdapat kelemahan dalam ekonomi global, tetapi menunjukkan bahawa kadar masih boleh meningkat tahun ini, walaupun secara perlahan-lahan. Beliau menambah bahawa ada sebab-sebab yang baik untuk mempercayai yang AS akan terus berada di landasan pertumbuhan yang sederhana, yang akan membolehkan Fed untuk meneruskan pelarasan kepada dasar monetari secara beransur-ansur.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!