Share This Post

Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 11 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-007

Dollar Yen berada dalam dagangan ‘sideway’ untuk hari kedua Selasa semalam, dengan pergerakan sekitar 45 pips dari paras tertinggi harian sekitar 123.45 ke serendah 123.00, sebelum menutup lebih rendah dari pembukaan; setelah indeks Nikkei Jepun melonjak 2%, menambah kepada rentak kenaikan selama tiga hari yang telah melihat ia mencecah paras dua bulan tertinggi, di tengah-tengah Yen yang lemah.

Di pasaran Jepun, lebihan akaun semasa Jepun jauh lebih lemah daripada yang dijangkakan pada bulan September, kerana keuntungan daripada pelaburan di luar negara berkurangan. Akaun semasa – ukuran luas perdagangan termasuk aliran kewangan – menghasilkan lebihan hanya ¥1.468 trilion ($11.9 bilion) pada bulan September, turun 11% daripada bulan sebelumnya. Ahli ekonomi telah menjangkakan lebihan sebanyak 30% kepada ¥2.235 trilion – yang akan menjadi yang paling tinggi sejak Mac. Sebaliknya, lebihan susut kepada yang paling rendah sejak Jun.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, lebihan telah didorong oleh “pendapatan utama” – penerimaan dan pembayaran ke atas pelaburan langsung, pelaburan portfolio dan lain-lain; yang telah disokong oleh yen yang lemah.  Tiada laporan berimpak tinggi dari kedua-dua negara hari ini.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!