Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 12 Feb 2016

USDJPY Analisa Fundamental Harian 12 Feb 2016

Dollar Yen terus merudum untuk hari kesembilan Khamis semalam, lebih 250 pips untuk ke paras terendah harian sekitar ¥110.95, sebelum mendapat bidaan dan menutup lebih tinggi sekitar paras ¥112.40; setelah pasaran Jepun masih ditutup untuk cuti umum, dan para trader meneruskan pembelian aset ‘safe-haven’. Dollar mencecah paras 15 bulan terendah berbanding Yen, selepas komen daripada Pengerusi Federal Reserve AS Janet Yellen, memberikan pelabur sebab untuk percaya bahawa kenaikan kadar seterusnya tidak akan datang dalam masa terdekat.

Di pasaran AS semalam, pelabur mulanya membeli Dollar selepas testimoni Yellen. Namun, pada akhir sesi New York, mereka sedar bahawa kemungkinan Feds tidak akan menaikkan kadar pada bulan depan. Keadaan ini sekaligus, memberikan pelabur lampu hijau untuk meneruskan tema dagangan semasa – membeli ‘safe-haven’ Yen. Akibatnya, Dollar merosot di bawah ¥113.00 buat kali pertama sejak November 2014, dan mencecah paras terendah dalam masa 15 bulan.

Hari ini AS bakal melaporkan data jualan runcit yang dijangka bertambah baik dari -0.1% kepada 0.1% dan sentimen pengguna yang dijangka bertambah baik dari 92 mata kepada 92.6 mata.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Jepun hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!