USDJPY Analisa Fundamental Harian 17 Mar 2015

0 2

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-006

Dollar Yen berada dalam dagangan tipis dan ‘ranging’ Isnin semalam, dengan pergerakan tidak melebihi 40 pips, dari paras tertinggi harian, sekitar 121.45 ke paras terendah sekitar 121.10; selepas tiada sebarang data berimpak tinggi dilaporkan dari kedua-dua negara.  Ketika artikel ini ditulis, nilai tukaran USD|JPY sedang berada diatas pivot mingguan – sekitar 121.35

Di pasaran ekuiti Amerika Syarikat, Index S&P500 sedang diberi tumpuan sama ada ia dapat mengekalkan momentum uptrend di carta harian pada bulan ini; terutamanya selepas mesyuarat FOMC awal pagi Khamis nanti.  Spekulasi pasaran bahawa Feds bakal menggugurkan “patient” dalam kenyataannya, dan mengumumkan Jun sebagai bulan sasaran untuk menaikkan “interest rate”.

Di pasaran ekuiti Jepun, Index Nikkei terus memacu naik untuk membuat paras tertinggi yang baru, sekitar 19,448 ketika artikel ini ditulis.  Hari ini Bank of Japan mengekalkan polisi kewangannya pagi tadi dan Amerika Syarikat pula bakal melaporkan data “building permits” yang dijangka meningkat dari 1.05 juta kepada 1.06 juta malam nanti.  Keadaan ini dilihat memihak kepada Dollar, walaupun pasaran dijangka terus ‘ranging’ sehingga mesyuarat FOMC, melainkan terdapat sebarang kejutan pasaran.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa