Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 19 Jan 2016

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-010

Dollar Yen bangkit semula Isnin semalam, naik lebih 75 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥117.45 sebelum menutup sekitar paras ¥117.25; setelah pengeluaran perindustrian Jepun diumumkan lebih baik daripada jangkaan, manakala aktiviti industri perkhidmatan meleset dari jangkaan. Pada masa yang sama, pasaran ekuiti China dan Yuan pulih selepas PBoC campur tangan untuk menstabilkan pasaran.

Dollar AS jatuh ke paras ¥116.50 dan mendorong peserta pasaran domestik, termasuk pengimport, untuk membeli balik Dollar. Tetapi langkah itu tidak bermakna perubahan kepada penghindaran risiko baru-baru ini, yang berpunca daripada kejatuhan harga minyak mentah dan kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi China dalam pasaran kewangan. Dalam pada itu, Dollar kini sudah terlebih jual dan membeli Dollar adalah reaksi semulajadi pasaran terhadap keadaan itu.

Ia kelihatan munasabah untuk mengharapkan pegawai Jepun memberi amaran terhadap Yen yang terlalu kuat dan bahawa mata wang harus mencerminkan asas-asas ekonomi. Walau bagaimanapun, dalam persekitaran semasa, penganalisis tidak fikir campur tangan adalah perlu. Yen yang kuat, ditambah pula dengan kejatuhan harga minyak dan data ekonomi yang mengecewakan, boleh mengubah dinamik dalam pasaran. Jika ia berterusan, risiko untuk melanjutkan QQE mungkin akan meningkat.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!