Share This Post

Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 24 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-016

Dollar Yen yang memacu naik lebih 45 pips sepanjang sesi Asia Isnin semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekiar 123.25, kembali susut sepanjang sesi Eropah untuk menutup sekitar 122.80, lebih rendah dari pembukaan; setelah pasaran Jepun bercuti dan Dollar memacu terkesan dari permintaan untuk matawang ‘safe-haven’ dan komen daripada ahli Federal Reserve AS. Peningkatan dalam Dollar membantu meyakinkan Federal Reserve supaya tidak menaikkan kadar sehingga sekurang-kurangnya Disember ini, juga menyokong tanggapan bahawa ia akan menjadi jalan yang tidak mudah.

Dollar AS meningkat ke paras tertinggi dalam 12 tahun bulan ini, menurut indeks Feds yang dicipta untuk mengesan kekuatan mata wang AS berbanding rakan perdagangan terbesarnya. Kenaikan tersebut datang kebanyakannya kesan daripada pengeksport utama termasuk Eropah dan China. Dollar AS terus teguh berbanding sekumpulan enam mata wang utama, dibantu oleh kelemahan euro. Indeks Dollar mencecah paras tujuh bulan tertinggi sekitar 100.05 sebelum menutup sekitar 99.80 Isnin semalam.

Dollar AS bertambah kukuh bulan ini, selepas data pekerjaan AS yang memberansangkan, mengukuhkan jangkaan bahawa Feds akan menaikkan kadar pada bulan Disember depan. Presiden Feds San Francisco John Williams berkata Sabtu lalu, bahawa terdapat “kes yang kuat” untuk menaikkan kadar apabila pembuat dasar Feds bertemu bulan depan, selagi mana data ekonomi AS tidak mengecewakan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!