Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 26 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-018

Dollar Yen melonjak lebih 65 pips Rabu semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar 122.95 sebelum menutup sekitar paras 122.70; setelah para pelabur menggunakan kejatuhan nilai tukaran USD/JPY untuk membeli lebih Dollar, menjelang mesyuarat kenaikan kadar FOMC pada 15-16 Disember nanti.  Sebelum daripada itu, Yen mendapat sedikit momentum dari dagangan ‘safe-haven’ dan komen daripada siaran minit Bank of Japan.

Pasaran dikejutkan oleh pesawat F-16 Turki yang menembak jatuh sebuah jet pejuang Rusia di sepanjang sempadan Syria, kali pertama sejak 1952 untuk ahli Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) telah menembak jatuh pesawat Rusia. Berita itu mendorong pelabur untuk mengambil keuntungan dalam pembelian Dollar baru-baru ini; dan memindahkan dana ke dalam mata wang seperti Yen dan Swiss franc, yang dipercayai pasaran akan mengatasi aset lain dalam suasana geopolitik atau kewangan yang tidak menentu.

Ketegangan yang meningkat antara Russia dan Turki boleh menjejaskan Dollar, dengan membuat pasaran lebih tidak menentu dan mengurangkan peluang bahawa Federal Reserve AS akan menaikkan kadar bulan depan, menurut penganalisis di Komanwel Pertukaran Asing. Kadar yang lebih tinggi meningkatkan nilai Dollar dan menjadikannya lebih menarik kepada pelabur yang mencari pulangan tinggi.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!