USDJPY Analisa Fundamental Harian 26 Nov 2015

0 4

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-018

Dollar Yen melonjak lebih 65 pips Rabu semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar 122.95 sebelum menutup sekitar paras 122.70; setelah para pelabur menggunakan kejatuhan nilai tukaran USD/JPY untuk membeli lebih Dollar, menjelang mesyuarat kenaikan kadar FOMC pada 15-16 Disember nanti.  Sebelum daripada itu, Yen mendapat sedikit momentum dari dagangan ‘safe-haven’ dan komen daripada siaran minit Bank of Japan.

Pasaran dikejutkan oleh pesawat F-16 Turki yang menembak jatuh sebuah jet pejuang Rusia di sepanjang sempadan Syria, kali pertama sejak 1952 untuk ahli Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) telah menembak jatuh pesawat Rusia. Berita itu mendorong pelabur untuk mengambil keuntungan dalam pembelian Dollar baru-baru ini; dan memindahkan dana ke dalam mata wang seperti Yen dan Swiss franc, yang dipercayai pasaran akan mengatasi aset lain dalam suasana geopolitik atau kewangan yang tidak menentu.

Ketegangan yang meningkat antara Russia dan Turki boleh menjejaskan Dollar, dengan membuat pasaran lebih tidak menentu dan mengurangkan peluang bahawa Federal Reserve AS akan menaikkan kadar bulan depan, menurut penganalisis di Komanwel Pertukaran Asing. Kadar yang lebih tinggi meningkatkan nilai Dollar dan menjadikannya lebih menarik kepada pelabur yang mencari pulangan tinggi.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa