Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 28 Mac 2016

USDJPY Analisa Fundamental Harian 28 Mac 2016

Dollar Yen terus memacu naik lebih 55 pips Jumaat lalu, untuk ke paras tertinggi harian sekitar ¥113.32 sebelum menutup sekitar paras ¥113.05; setelah sentimen kenaikan kadar AS pada April ini menguasai pasaran. Namun, pasaran berada dalam dagangan tipis ekoran kebanyakan negara bercuti sempena ‘Good Friday’.

Penanda aras Nikkei 225 Jepun naik 0.25%, mendapat sokongan daripada Yen yang lebih lemah. Sebelum pasaran dibuka, Jepun mengeluarkan data yang menunjukkan inflasi tidak berubah. Reuters melaporkan indeks harga pengguna (CPI) tahunan di seluruh Jepun untuk bulan Februari tidak berubah, berbanding unjuran pasaran untuk peningkatan sebanyak 0.1%.

CPI teras di Tokyo untuk bulan Mac, dianggap sebagai penunjuk utama harga di seluruh negara, turun 0.3%, berbanding dengan ramalan untuk penurunan hanya sebanyak 0.2%, menurut Reuters. Ini mungkin akan memberi tekanan kepada Bank of Japan, yang mengurangkan kadar pada awal tahun ini, ke dalam wilayah negatif bagi meningkatkan inflasi ke arah sasaran 2%.

Dollar AS telah memacu lebih tinggi ekoran idea bahawa Feds boleh memberi pertimbangan serius kepada kenaikan kadar pada mesyuarat FOMC bulan April. Spekulasi ini hadir selepas segelintir pegawai-pegawai Feds berkata pada minggu lalu, bahawa kenaikan kadar mungkin datang tidak lama lagi. Walaupun Feds sebelum ini mengeluarkan kenyataan dasar yang agak ‘dovish’ selepas mesyuarat FOMC pada Mac.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!