Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 31 Dis 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-009

Dollar Yen berada dalam dagangan bercampur-campur Rabu semalam, dengan pergerakan sekitar 30 pips dari paras tertinggi harian sekitar ¥120.65 ke serendah ¥120.35, sebelum menutup sekitar ¥120.50 yang lebih tinggi dari pembukaan sekitar ¥120.45; dengan pasaran Jepun yang bercuti hari ini sempena Hari Bursa dan sekali lagi pada hari Jumaat esok untuk Tahun Baru.

Di pasaran Amerika Syarikat semalam, Persatuan Perumahan Kebangsaan AS melaporkan jualan rumah  yang sedang dibina pada bulan November, merudum 0.9% dibawah sifar, berbanding dengan jangkaan kenaikan 0.6% dan 0.4% pada bulan Oktober.  Walau bagaimanapun, Dollar tetap kukuh walaupun data tersebut menunjukkan pasaran perumahan AS yang lemah yang mungkin terkesan dari aktiviti ekonomi yang semakin perlahan.

Mata wang AS mengalami kejatuhan bulanan terbesar sejak April berbanding Euro, dan sejak Ogos berbanding Yen, sejak Federal Reserve AS menaikkan kadar untuk kali pertama dalam hampir satu dekad. “Kenaikan kadar Fed akan terus menjadi tema pasaran yang besar, dan secara semula jadi data ekonomi AS akan menjadi sebahagian daripada itu,” menurut Encik Keisuke Hino, seorang peniaga pertukaran asing di Mizuho Bank New York.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan tuntutan bantuan pengangguran yang dijangka meningkat dari 267 ribu kepada 274 ribu pemohon. Tiada sebarang laporan dari Jepun hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!