Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDJPY Analisa Fundamental Harian 4 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-usdjpy-003

Dollar Yen merudum lebih 296 pips Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar ¥117.05 sebelum menutup sekitar paras ¥117.90; setelah laporan ISM PMI Bukan Perkilangan AS dilaporkan meleset dari jangkaan, pada 53.5 mata berbanding 55.1 mata dan 55.3 mata pada sebelumnya. Pada masa yang sama, kelemahan dalam indeks saham global dan kejatuhan harga minyak mentah telah mengheret sentimen negatif ke dalam pasaran.

Dalam pada itu, walaupun Bank of Japan telah mengambil langkah mengejut untuk persekitaran kadar yang negatif, tekanan telah beralih kepada Federal Reserve AS, sama ada ia akan dapat menaikkan kadar sebanyak empat kali seperti yang dicadangkan pada mesyuarat FOMC 16 Disember lalu. Selain daripada kebimbangan mengenai Fed, tekanan jualan yang diperbaharui dalam pasaran saham juga menggalakkan pelabur untuk membeli bon perbendaharaan AS. Ini membantu untuk menurunkan kadar Amerika Syarikat dan nilai Dollar AS.

Walaupun banyak pelabur tidak memasuki pasaran menjelang laporan ‘Non-Farm Payroll’ AS pada Jumaat esok, pasaran dilihat boleh memberikan reaksi lanjut kepada laporan ADP dan ISM semalam. Hari ini AS bakal melaporkan tuntutan bantuan pengangguran  yang dijangka meningkat dari 278 ribu kepada 279 ribu serta beberapa laporan produktiviti.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Jepun hari ini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!