USDJPY Analisa Fundamental Harian 9 Mei 2016

0 0

Dollar Yen yang merudum lebih 95 pips sepanjang sesi Asia dan pagi Eropah Jumaat lalu, untuk ke paras terendah harian sekitar ¥106.43, kembali memacu naik lebih 75 pips untuk menutup lebih tinggi sekitar ¥107.07; setelah laporan sektor pekerjaan AS keluar bercampur-campur dan pasaran masih dalam spekulasi tentang campur tangan Bank of Japan.

Sebelum daripada itu, Yen terus meningkat nilai apabila Bank of Japan membuat keputusan untuk mengekalkan kadar dan dasar monetari sedia ada tanpa menambah sebarang ransangan.  Keadaan yang mengecewakan pasaran yang telah mengharapkan ransangan tambahan itu, menyebabkan Yen terus mendapat permintaan sehingga kadar tukaran USD/JPY mencecah paras terendah tahun ini, sekitar ¥105.54.

Di pasaran Amerika Syarikat, laporan pekerjaan sektor bukan perladangan (NFP) menambah 160 ribu pekerjaan berbanding 203 ribu jangkaan.  Angka sebelum ini juga disemak turun dari 215 ribu kepada hanya 208 ribu.  Purata pendapatan lebih baik pada 0.3% seperti jangkaan berbanding 0.2% pada bulan lepas.  Kadar pengangguran dilaporkan stabil pada 5%.

Hari ini Jepun bakal menyiarkan minit mesyuarat BoJ yang terbaru yang bakal menjadi petunjuk pasaran dalam mencari hala tuju Yen selanjutnya.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari Amerika Syarikat hari ini.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa