USDJPY Analisa Fundamental Mingguan 13-17 Oct 2014

0 4

japan-yen-dollar-01

USD/JPY jatuh 18 mata untuk didagangkan pada 107.65 pada hari Isnin selepas komen dari Bank of Japan membantu menyokong mata wang. Pasangan itu telah mencapai momentum apabila dolar AS pulih kerugian. Mata wang Jepun naik berbanding kebanyakan rakan-rakan utama 31 minggu ini, disokong oleh pelabur mengelak risiko kerana saham dan harga komoditi jatuh. Dolar jatuh 0.2 peratus kepada ¥ 107.66, meningkatkan penurunan mingguan sebanyak 1.9 peratus, yang pertama sejak tempoh berakhir 8 Ogos.

Kekuatan Yen mungkin demi kepentingan negara di negara ini, Eisuke Sakakibara, pembuat dasar dan kini bekas profesor di Aoyama Gakuin University, berkata dalam satu temu bual dengan Reuters hari ini. Yen jatuh yang paling teruk sejak Januari 2013 berbanding dolar, pada bulan lepas.

Seorang pengarah urusan timbalan di Tabung Kewangan Antarabangsa iaitu IMF, kata Bank of Japan perlu menguruskan jangkaan pada sasaran inflasi 2 peratus yang kelihatan agak susah untuk dicapai. Fleksibiliti untuk mencapai sasaran pada tahun fiskal bermula April 2015 akan menyokong yen kerana ia akan memadamkan spekulasi bahawa bank akan meningkatkan rangsangan untuk memenuhi matlamat.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa